Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 35 ευρώ.

Search
Close this search box.

Δύο μικροί ιππότες

Βιβλιοκριτική του Πάνου Τουρλή

Την ημέρα που οι ιππότες του κάστρου φεύγουν για το τουρνουά ιπποτών, αφήνουν πίσω τους τον Τριαντάφυλλο και τον Μπουμ, δυο εντελώς αντισυμβατικούς άντρες που δεν ακολουθούν και πολύ πιστά το σκεπτικό του ιπποτισμού. Δυστυχώς για εκείνους, η πριγκίπισσα απάγεται από έναν δράκο κι έτσι αφού έμειναν οι μόνοι προστάτες του κάστρου, τι να κάνουν, αρχίζουν να την ψάχνουν.

Στο πρωτότυπο, αντισυμβατικό παραμύθι που έγραψε για μεγάλα παιδιά ο Bjørn F. Rørvik συναντάμε δύο εντελώς διαφορετικές και ασυνήθιστες για παραμύθι περσόνες, έναν ιππότη που σκουντουφλάει συνεχώς και κάνει μπαμ μπουμ κι έναν ιππότη με λεοπάρ μποτίνια, οι οποίοι ψάχνοντας για την πριγκίπισσα θα βρουν τη λύση σ’ ένα εντελώς αναπάντεχο μέρος, με μια δράκαινα να παίζει έναν ανατρεπτικότατο ρόλο στην ιστορία! Διασκέδασα πολύ με τα παθήματα και με την πορεία των ερευνών των δύο ιπποτών, με τα τραγικωμικά περιστατικά που ζουν στο δάσος αλλά και στο τέρμα του ταξιδιού αναζήτησης και διαπίστωσα πως υπάρχουν μεν κάποια ηθικά διδάγματα, περνάνε όμως υποδόρια και σχεδόν δεν εντυπώνονται, μιας και το κείμενο ρίχνει το βάρος του σε σουρεαλιστικά περιστατικά που προσφέρουν άφθονο γέλιο. Δεν προλαβαίνεις να προβληματιστείς για τα λεοπάρ παπούτσια αφού οι ήρωες φτάνουν σε μια πρωτότυπη «φωλιά» κι αυτό που αντικρίζεις ξεπερνάει κάθε φαντασία. Δεν προλαβαίνεις να αναρωτηθείς τι εννοούν οι ιππότες όταν λένε ότι δεν τους ενδιαφέρουν η πριγκίπισσα ειδικότερα και τα κορίτσια γενικότερα γιατί φτάνει ένα απειλητικό μήνυμα στα κινητά τους. Δεν προλαβαίνεις να λυπηθείς τον Μπουμ όταν μαθαίνεις γιατί σκουντουφλάει συνεχώς διότι έχουμε ένα περίεργο ατύχημα που θα θυμώσει τη δράκαινα. Είναι λοιπόν ένα άκρως απολαυστικό κείμενο που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει! Η εικονογράφηση της Alice Lima de Faria ακολουθεί ακριβώς το ίδιο σουρεαλιστικό πλάνο με το κείμενο, με τις εικόνες της, που θυμίζουν ακουαρέλες, να είναι ταυτόχρονα αφαιρετικές και γεμάτες λεπτομέρειες! Το κάστρο είναι ροζ, το δάσος καταπράσινο αλλά με σκούρο φόντο κι όχι χαρούμενες αποχρώσεις, οι πελάτες της «φωλιάς» είναι ένα συνονθύλευμα από πανκ και ροκ στοιχεία, οι στοές είναι κατασκότεινες, η δράκαινα κατάμαυρη, ένας καλός κακός είναι φούξια! Τι τρελό κέφι, πόση αντισυμβατικότητα και ταυτόχρονα πρωτοπορία σ’ ένα κείμενο που βαδίζει στα ίδια χνάρια!

Οι «Δύο μικροί ιππότες» είναι ένα διασκεδαστικό, πρωτότυπο, ανατρεπτικό, κωμικό παραμύθι για παιδιά από 8 ετών και πάνω, με πολλούς παραστατικούς διαλόγους, με αφήγηση που ζωντανεύει ένα απίστευτο περιβάλλον και εκπληκτικούς χαρακτήρες, καθώς και με πλοκή που ξεπερνάει κάθε φαντασία! Γέλιο και εκπλήξεις, κάπου κάπου ένας προβληματισμός κι ένα καλό τέλος με κράτησαν αιχμάλωτο μαζί με την πριγκίπισσα, ανυπομονώντας να δω τι θα γίνει παρακάτω!

Πηγή: https://www.vivliokritikes.com/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%af-%ce%b9%cf%80%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%82-bjorn-rorvik/

Πες το στους φίλους σου μέσω :