Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 35 ευρώ.

Search
Close this search box.

Ο Πόλεμος

Από Απόστολος Πάππος

Ένα μοναδικό βιβλίο για την έννοια του πολέμου από τους πατέρα και γιο, συγγραφέα και εικονογράφο, Λετρία.

Περί τίνος πρόκειται

Σκοτάδι. Γυμνά δέντρα, άφυλλα. Ένας αετός πετάει σκιάζοντας το τοπίο. Μια δεσποτική μορφή, εξουσιαστική, τριγωνική, γεμάτη αράχνες, έντομα στο πανωφόρι της, κοιτάζει τον έρημο τόπο. “Ο πόλεμος εισβάλλει στον ατάραχο ύπνο των αθώων“. Τα βιβλία δεν έχουν θέση στην έπαυλή του. “Ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ ικανός να διηγηθεί ιστορίες“. Η μπότα του είναι σκληρή.

Σπίτια ζωντανά δεν βλέπεις, “ερείπια μαύρα της ζωής μου βλέπω εδώ“*. Μόνο εργοστάσια παραγωγής όπλων, θανάτου και πόνου και πανομοιότυπων, άκαμπτων ανθρώπων, έτοιμων να θυσιαστούν και να πέσουν για την πατρίδα, τον αρχηγό, για όποιον.

Για το θλιβερό ανεπίγνωστο των ανθρώπων, το σκότος τους που πολλαπλασιάζεται θρηνητικά, το φρενήρες θάμπος τους, το ασάλευτο ρέκβιέμ τους μπροστά στο αδηφάγο συνώνυμο του θανάτου, συχνά και χειρότερο αυτού, τον άτεγκτο “παππού” που δεν γνωρίζει ιστορίες και παραμύθια να σε ταξιδέψει, αλλά υπερεκκρίνει συγκρούσεις και οδυρμό και δράματα που θες να ξεχάσεις.

Ο πολυμεταφρασμένος Πορτογάλος συγγραφέας Ζ. Ζ. Λετρία συνεργάζεται και πάλι, μετά το Αν ήμουν βιβλίο, με τον εικονογράφο γιο του, Αντρέ Λετρία, σε μια ιστορία συντριβής και αποτύπωσης των διακλαδώσεων του πολέμου στη ζωή των ανθρώπων και τους τόπους τους. Ο πόλεμος εικονοποιείται με σκληρότητα, διαστέλλεται καμουφλαρισμένος, μνησίκακος, σαν μια τελεσίδικη κατάβαση στην γκριζόμαυρη, απευκταία κανονικότητα του Άδη. Ο πόλεμος στερεί το χρώμα, την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα, τη φωτεινότητα, τη διαύγεια. Ο πόλεμος γεωμετρεί το βασίλειό του απ’ το παράθυρό του, βλέποντας την έρπουσα ανθρωπότητα να φτιάχνει μηχανές εξόντωσης και το ομιχλώδες έρεβος να εξαπλώνεται πανδημικά.

Ουσιαστικά ο Ζ. Ζ. Λετρία γράφει έναν ποιητικό κυματισμό που ανασηκώνει το κακό του πολέμου. Με την συγκλονιστική εικονογράφηση του Α. Λετρία του οποίου η παλέτα είναι όσο σκληρή κι ο πόλεμος, αποτυπώνεται μια οπτική αφήγηση που θα έλεγα ότι πολλαπλασιάζει την κειμενική, αντικατοπτρίζει πλήθος όψεων, από τα εργοστάσια και τις οβίδες, μέχρι τα σιδερένια παιδιά που πάνω στον βιομηχανικό καλιμπραδόρο ξεδιαλέγονται για να κατηχηθούν με τη ρητορική του μίσους.

Η εννοιολογική δύναμη του βιβλίου είναι συναρπαστική, μια χοάνη που δεν θα γεμίσει ποτέ σχεδόν τον λογισμό των αναγνωστών. Σε αυτό συμβάλλουν και οι silent σελίδες δίνοντας τον αποκλειστικό λόγο στην εικόνα και ο εσωτερικός διάλογος εικόνων και κειμένου, αλλά και η συχνή απόκλισή τους που αφήνει στον αναγνώστη να ερμηνεύσει, επιλέγοντας αυτός τις δικές του συγκλίσεις και αναπαραστάσεις.

Ναρκοπέδιο. Πατάς και ανατινάζεσαι. Βλέπεις τον ζόφο, άλλοτε μελαγχολώντας και άλλοτε πεισμώνοντας να μην αφήσεις όλο αυτό να περάσει ποτέ στην πραγματική ζωή.

Διακρίσεις

 • Τιμητική διάκριση Honor Book Award for Picture Book, στα βραβεία Boston Globe-Horn Book, 2022
 • Πλακέτα στη Μπιενάλε Εικονογράφησης της Μπρατισλάβα 2019
 • Βραβείο Αριστείας στην Communication Arts Illustration Annual 2019
 • Best of the best στα Διεθνή Βραβεία Little Hakka International Picture Book Award
 • Βραβείο κριτικής επιτροπής Hiiiibrand 2018
 • Επιλέχθηκε στα 100 Εξαιρετικά Picturebooks του 2019
 • Μνεία στα βραβείο του περιοδικού 3×3 το 2018 (Magazine Picture Book Show No. 16)
 • Επιλεγμένο έργο στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου Bologna 2019
 • Βραβείο Αριστείας στα Communication Arts Illustration Annual 2019
 • Βραβείο εικονογράφησης στο Διεθνές Διαγωνιστικό στα Premis Junceda d’l·lustració 2019
 • Μέγα Βραβείο στα Νοτιοκορεάτικα Βραβεία Nami Concours 2018
 • NY Rights Fair Talking Pictures Award, 2019 (Παιδικό Εικονογραφημένο)
 • Νικητής στα Πορτογαλικά Βραβεία Εικονογράφησης 2018
 • Έκθεση Sharjah (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) 2018
 • Αναγραφή στον Διεθνή Κατάλογο White Ravens, 2018
 • Φιναλίστ στα Ιβηροαμερικανικά βραβεία Fundación Cuatrogatos Award 2023

Πηγή: https://www.elniplex.com/%ce%bf-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%b6%ce%ad-%ce%b6%cf%8c%cf%81%ce%b6%ce%b5-%ce%bb%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%ce%b1/?fbclid=IwAR159Kk20u73gimHgrUNSp1AdobomMA68QbvXL_nvbWt3_bLl6dIhCek7z4

Πες το στους φίλους σου μέσω :