Συνέντευξη της Emma Lewis

Συνέντευξη της Emma Lewis

Η Emma Lewis έκανε το ντεμπούτο της στην συγγραφή και παράλληλα εικονογράφηση παιδικού βιβλίου με το «Το δικό μου μουσείο», ένα βιβλίο που υμνεί τα μουσεία και ταυτόχρονα εναθαρύνει τον αναγνώστη να κοιτάξει γύρω του και μέσα του και να δει με τι επιλέγει να περιβάλλει τον εαυτό του. Η συνέντευξη έγινε από την εκδότρια Δήμητρα Χριστοφορίδου.

Πως πήρατε την απόφαση να γράψετε και να εικονογραφήσετε ένα παιδικό βιβλίο;
Σπούδασα εικονογράφηση στο πανεπιστήμιο, και κατά την διάρκεια των σπουδών μου αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με τα παιδικά βιβλία, να γράφω και να εικονογραφώ τις δικές μου ιστορίες καθώς αγαπώ τον τρόπο που συνεργάζονται οι λέξεις με τις εικόνες.

Είστε επίσης σχεδιάστρια, θεωρείτε την εικονογράφηση μεγαλύτερη πρόκληση από το σχεδιασμό;
Για μένα η εικονογράφηση και ο σχεδιασμός έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Όταν επιχειρώ να φτιάξω μια εικόνα σκέφτομαι τόσο το σχέδιο της (την σύνθεση, την χρωματική παλέτα, τον τρόπο που θα λειτουργήσει με την δομή και το φορματ της σελίδας) όσο σκέφτομαι και το τι θα ζωγραφίσω. Ο εννοιολογικός σχεδιασμός αποτελεί την ουσία της εικονογράφησης, καθώς συνεχώς προσπαθείς να αποκρυπτογραφήσεις λέξεις ή ιδέες.

Τι θέλατε να επιτύχετε γράφοντας και εικονογραφώντας το βιβλίο «Το δικό μου Μουσείο»;
Ήθελα να γράψω μια ιστορία που να εξερευνά την ταυτότητα των αντικειμένων με τα οποία περιβάλλουμε τον εαυτό μας, τι λένε αυτά για μας, όπως επίσης να τιμήσω τις υπέροχες συλλογές και εκθέσεις που βρίσκει κανείς σε μουσεία και γκαλερί.

Τι συμβουλή θα δίνετε σε γονείς και παιδιά που επισκέπτονται ένα μουσείο;
Περάστε τον χρόνο σας κοιτώντας, και μιλώντας μεταξύ σας για τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης που βλέπετε, και το πως σας κάνουν να νιώθετε. Πάρτε μαζί σας μπογιές και χαρτιά και ζωγραφίστε. Ζωγραφίστε παίρνοντας έμπνευση από αυτό που βλέπετε.

Σκοπεύετε να γράψετε και να εικονογραφήσετε και άλλα παιδικά βιβλία;
Μετά «Το δικό μου Μουσείο» έχω εκδώσει ακόμη ένα βιβλίο που ονομάζεται «Οι δύο βασιλιάδες» και μόλις τελείωσα το τρίτο και ξεκινάω το τέταρτο!

Αν έπρεπε να διαλέξετε, ποιοι θα λέγατε ότι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς και εικονογράφοι;
Αγαπώ τόσους πολλούς συγγραφείς και εικονογράφους, είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω. Μερικοί από τους αγαπημένους μου είναι οι Tove Jansson, Roger Duvoisin, John Burningham, Madalena Matosa, Bruno Munari, Maurice Sendak και η Eva Lindström, έτσι για να αναφέρω μερικούς.

«Η Έμιλι Ναγκόσκι αξίζει το βάρος της στο TED Talks, και το Έλα Όπως Είσαι αποτελεί ένα σεμινάριο ανώτατου επιπέδου στην επιστήμη του σεξ».

“Έλα όπως είσαι” Emily Nagoski

Ian Kerner θεραπευτής του σεξ και διάσημος συγγραφέας του She Comes First

«Η Έμιλι Ναγκόσκι έχει γράψει ένα από τα σημαντικότερα βιβλία για το σεξ που θα μπορούσε ποτέ να διαβάσει οποιαδήποτε γυναίκα (ή οποιοσδήποτε άλλος), γεμάτο με συναρπαστικές και απόλυτα χρήσιμες ιδέες. Συνδυάζοντας τη νέα έρευνα και τη θεωρία πάνω στη σεξουαλικότητα με τις πληροφορίες της παλιάς σχολής σχετικά με το σεξ, αυτές που κανείς δεν σας έχει πει ποτέ (εκτός αν, ίσως, είστε Σκανδιναβή, ή αρκετά τυχερή ώστε να βρίσκεστε στην τάξη της Δρ. Ναγκόσκι), σας εγγυώμαι ότι το Έλα Όπως Είσαι θα ξεκλειδώσει πολλά μυαλά και θα αλλάξει πολλές ζωές».

“Έλα όπως είσαι” Emily Nagoski

Carol Queen, Ph.D., ιδρυτική διευθύντρια του Center for Sex & Culture

«Το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ για την εξερεύνηση της επιστήμης της γυναικείας σεξουαλικότητας. Είμαι μια ενθουσιώδης οπαδός του έργου της Ναγκόσκι… Νομίζετε ότι ξέρετε πως λειτουργεί η γυναικεία σεξουαλικότητα; Σας εγγυώμαι πως δεν το ξέρετε. Τουλάχιστον, όχι μέχρι να διαβάσετε αυτό το βιβλίο. Και, πέρα από όλα τα παραπάνω, είναι ένα αδιαμφησβήτητα περίφημο βιβλίο τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα λαμπρά λυκειόπαιδα».

“Έλα όπως είσαι” Emily Nagoski

Peggy Orenstein, συγγραφέας του Girls and Sex
Phone:2314034202
Fax: 2314034202
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Ποσειδώνος 4, 54250